Luister naar je inwoners

Luister naar je inwoners

Door: Maya Kallen

Bij gedragsverandering denken mensen al gauw aan ‘leuke campagnes verzinnen’. En ja, campagnes zijn belangrijk voor bewustwording. Maar structurele gedragsverandering in het verkeer hangt van veel meer zaken af. Het project Veilig op Weg brengt deze zaken samen in een aanpak: een mooie samenwerking tussen onder andere de gemeente, inwoners, een school en de politie. Binnen de gemeente Venray zagen we al snel; dit is dé manier om verkeersveiligheid te vergroten.

Waarom we daar zo van overtuigd zijn? Voor mij als gedragspsychologe is dat met name omdat er binnen Veilig op Weg veel aandacht is voor subjectieve verkeersveiligheid. Met andere woorden: je veilig voelen in het verkeer en prettig verblijven en bewegen je eigen straat. Dit is enorm belangrijk voor een fijn leefgebied. Luisteren naar je inwoners wat er speelt wanneer ze bij je aankloppen met een ervaren probleem is hierbij erg belangrijk.

Foto blog Maya.jpg

Binnen de gemeente Venray zagen we al snel; dit is dé manier om verkeersveiligheid te vergroten.

95% van ons gedrag is onbewust

Mensen zijn zich vaak niet bewust dat ze te hard rijden. Ze zijn dan lekker naar een muziekje aan het luisteren en na aan het denken wat ze vanavond gaan eten. Om het gedrag van mensen effectief te veranderen, zou je een bewustwordingscampagne kunnen lanceren. Maar de vraag is of het helpt als een weg misschien wel een landingsbaan lijkt: lekker breed, recht en strak geasfalteerd. Je wéét dan wel dat je maar 30 kilometer per uur mag rijden, maar de inrichting van de weg sluit hier niet bij aan. 

Met het project Veilig op Weg proberen we met een campagne in te spelen op de (on)bewuste drijfveren van mensen. We onderzoeken hoe de omgeving van invloed is op het rijgedrag van mensen en of we hierin verbeteringen kunnen realiseren. Kunnen we een weg misschien anders inrichten door te werken met markering, groen of andere fysieke maatregel? Vergroot je ook nog de (subjectieve) pakkans, dan krijgen we het gewenste gedrag met zijn allen nog meer voor elkaar.

Maar de vraag is of het helpt als een weg op een landingsbaan lijkt.

Samenwerking op ieder gebied

Veilig op Weg biedt daarbij echt een nieuwe aanpak. We spreken niet meer af in het gemeentehuis, maar gaan naar de mensen toe. Zodat je op de plek bent waar het om gaat, daar zelf rondloopt. We vragen de mensen die naar ons komen ook om anderen uit de buurt erbij te betrekken, bijvoorbeeld door middel van flyers. Een mooie manier om het onderlinge contact tussen buurtbewoners te verbeteren.

De samenwerking met vrijwilligersorganisatie Smile Venray is hierin ook heel belangrijk. Zij zetten zich al langer in voor verkeersveiligheid in de gemeente Venray. Door de kennis en ervaring van zowel Smile Venray als Veilig op Weg met elkaar te bundelen, kunnen we elkaar alleen nog maar versterken en onze inzetbaarheid vergroten.  Vanuit de gemeente kunnen we het netwerk van Smile Venray, hun nauwe contacten in de buurt en met de politie, heel goed gebruiken. Met Veilig op Weg worden de middelen toegevoegd om effectief actie te ondernemen en te zorgen voor een veiliger Venray!

Maya Kallen,

gedragspsychologe en beleidsmedewerker mobiliteit bij de gemeente Venray en voor Trendsportal