Ik zie een mooie toekomst voor Veilig op Weg

Ik zie een mooie toekomst voor Veilig op Weg

Door: Eric Beurskens

Voordat ik wethouder werd, werkte ik bij ProRail en hadden we vaak te maken met onveilig gedrag op en bij het spoor. 

Het bedrijf was van mening dat we daar niks aan konden doen, maar daar was ik het niet mee eens. We hebben laten zien dat je met een beetje moeite gedrag wél kunt veranderen. Dat geldt ook voor verkeersgedrag. Je moet alleen beginnen bij bewustwording, om uiteindelijk tot gedragsverandering te komen. En dat gaat niet van vandaag op morgen.

De vroegere aanpak van de gemeente Horst aan de Maas op het gebied van verkeersveiligheid werkte in mijn ogen onvoldoende. We dachten in fysieke oplossingen. Inwoners zeggen vaak: “De gemeente moet wat doen aan de verkeersveiligheid.” Ons antwoord was dan vaak: “Leg maar een drempel neer, dat helpt.” Maar dat helpt helemaal niet. Mensen geven na een drempel weer extra gas, om de verloren tijd in te halen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen geen extra gas geven? Dat gaat over gedrag.

ericbeurskens (1).jpg

Nu moet je opeens aan je buurman uitleggen waarom je zo hard rijdt, en dat is best lastig

Totaal andere aanpak

Veilig op Weg kiest voor een compleet andere aanpak en richt zich op het gedrag van verkeersdeelnemers. We combineren hulp van de gemeente met acties van de buurtbewoners zelf. Deze combinatie maakt mij zo enthousiast: gemeenten en haar inwoners pakken nu samen het probleem aan. Samen komen we veel verder. Aangesproken worden vanuit de gemeenschap is veel krachtiger dan wanneer een strenge ambtenaar dat doet. Nu moet je opeens aan je buurman uitleggen waarom je zo hard rijdt, en dat is best lastig. 

De nieuwe aanpak was wennen, zowel voor gemeente als inwoners. We vragen opeens hele andere dingen van inwoners, en dat kan gek voelen. Wij leggen als gemeente nu de verbinding met de inwoners. We bespreken problemen samen en we komen ook samen tot oplossingen. We leggen het probleem deels terug bij de inwoners, zonder hen aan hun lot over te laten. Zo hebben inwoners ook een rol.

Hoe breder deze aanpak verspreid wordt, hoe beter! 

Lange termijn

Veilig op Weg is een project van de lange adem. Ik heb mensen vaak verteld dat ze niet teleurgesteld moeten zijn als het morgen niet meteen beter is. We mogen allemaal ‘fouten’ maken, maar we moeten er wel van leren en daarna doorzetten. Dat geldt ook in het verkeer. Het helpt om je eigen rol in een probleem te zien, en dit project kan daarbij helpen. Herhaling helpt ook om bewust te worden van je eigen gedrag. Dat zie ik bij mezelf ook. Hoe meer ik bezig ben met Veilig op Weg, hoe meer ik let op mijn eigen rijgedrag.

 

Ik zie een mooie toekomst voor Veilig op Weg. Niet alleen in mijn eigen gemeente, maar veel breder. Of dat nou de regio Noord-Limburg is of in de toekomst heel Nederland; hoe breder deze aanpak verspreid wordt, hoe beter! Veilig op Weg is een uitnodiging om eens in de spiegel te kijken. Kijk eens naar je eigen rijgedrag en stel jezelf de vraag of er dingen anders moeten. 

Eric Beurskens


wethouder Vrijetijdseconomie, Mobiliteit, Openbare Ruimte en Vergunningen van gemeente Horst aan de Maas